HU   |   EN
 

Mai menü (2022-08-14)
Levesek:
 

Főételek:
 
KIKAPCSOLÓDÁS

Mátészalka kikapcsolódási lehetőségei

Termálfürdő - 2007 őszén készült el a strandhoz kapcsolódó új fedett uszoda, melyben hatpályás úszómedence található mellette tanmedencével, fedett és kiúszós szabadtéri gyógymedencével, szaunával.
A több mint 1000 méter mélyből feltörő 57 celsius fokos kiváló minőségű gyógyvíz összetételéből adódóan legfőképpen mozgásszervi megbetegedések kezelésére, valamint reumatológiai panaszok enyhítésére alkalmas.

Fényes napok - Magyarországon először Mátészalkán indult meg a villamos közvilágítás 1888-ban. Az akkori gyártelep tulajdonosa házához vezettette a villanyt, s a vezeték vonalán megvalósította a közvilágítást, melyre céget alapított. A fesztivállal ennek a nagy jelentőségű eseménynek állítanak emléket. Az esemény programjait a hivatalos honlapon érheti el, a www.fenyesnapok.hu címen.

Régi vármegyeháza - Az egykori vármegyeháza épületét a XX. század elején emelték a korra jellemző magyaros szecessziós stílusban, Padányi Gulyás Jenő tervei szerint. Ma művelődési központ.

Szatmári Múzeum - Az 1975-ben alapított mátészalkai Szatmári Múzeum a régió összegyűjtött szellemi és tárgyi örökségének legrangosabb központja.
A múzeumban található Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi- és hintógyűjteménye. A közel száz darabot számláló kiállítás gazdagon illusztrálja a népi teherhordás, a polgári és nemesi személyszállítás közlekedési eszközeit. Mindezeket a három részből álló, körpanorámás szekérszínekben tárják a látogatók elé. A gyűjtemény gazdagon mutatja be a magyar kocsik valamennyi alaptípusát és azok tájjellegű változatait.

Vasúti Helytörténeti Gyűjtemény - Egy négytengelyes, favázas, 1895-ben Aradon gyártott személykocsiban mutatják be a Mátészalkáról kiágazó vonalak történetét 1846-tól napjainkig.

 

 

 

Környék látnivalói

Vízimalom, Túristvándi - Ipartörténeti szempontból egyedülálló a XVIII. században épült - ma is működőképes, bemutató jelleggel be is indított - népi stílusú vízimalom. Három alulcsapós vízikerekével Közép-Európában is ritkaságnak számít.

 

Csónakos fejfás temető, Kölcsey síremléke, Szatmárcseke - Európa-szerte egyedülálló a szépen helyreállított és gondozott "csónakos" fejfás református temető. A sorokba rendezve több mint 600 robosztus, tölgyfából faragott sírjel áll. Eredetükről megoszlanak a vélemények. Ebben a temetőben van a költő, Kölcsey Ferenc síremléke.  Szabadon látogatható.

 

Szárazmalom, Tarpa - Észak-Tiszántúl egyetlen megmaradt szárazmalma ez a XIX. század közepén fából épült, zsindellyel fedett tetejű épület. A hatalmas járószínből és kicsi malomházból álló malom felújítva várja a látogatókat.

 

 

Vay-kastély, Vaja - Eredete a XVI. század elejéig vezethető vissza. A reneszánsz épületen a XVII. század közepén nagy, barokk stílusú átalakításokat végeztek, ekkor készült a homlokzati sgrafitto is.

 

Copyright © 2015 Kristály Panzió